Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Εισήγηση στην Προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Ακολουθεί η εισήγησή μου στην προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στις 21/03/2009 και είχε θέμα την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Ως ο βασικός εισηγητής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη προσπάθησα να τοποθετηθώ σε ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως η Περιφερειακή Ανάπτυξη, το οποίο όμως βρίσκεται και στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε.

«Φίλες και φίλοι,
Όταν καλείσαι να μιλήσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ειδικά σε μια προσυνδιάσκεψη όπως η σημερινή, όπου οφείλεις να καταθέσεις αν μη τι άλλο τη νεανική οπτική των πραγμάτων, σχεδόν πελαγώνεις, διότι είναι βέβαιο πως θα αδικήσεις τομείς ή θα ξεχάσεις τομείς.
Είναι ενδεικτικό πως ανατρέχοντας στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει επιμέρους τομέας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Και αυτό όχι γιατί αμελούμε το κομμάτι αυτό-πως θα μπορούσαμε άλλωστε όταν είναι πρώτο θέμα ανάμεσα στα άλλα που συζητούνται και σε επίπεδο Ε.Ε.-αλλά επειδή η ανάπτυξη της Περιφέρειας εμπλέκεται σχεδόν σε όλους τους επιμέρους τομείς.
-Οικονομία
-Υγεία
-Τοπική Αυτοδιοίκηση
-Παιδεία
-Πολιτισμός
-Ναυτιλία
-Αθλητισμός
-Περιβάλλον
και φυσικά νέες τεχνολογίες, Αγροτική ανάπτυξη και Τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς όπου το Κυβερνητικό Πρόγραμμα και το Κυβερνητικό έργο αναφέρονται στη σημασία της ισότιμης περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε περιοχές που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν με μικρότερη προσοχή.
Φίλες και φίλοι,
Σε ημερίδες σαν και τη σημερινή, με απώτερο στόχο την διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης που θα οπλίσει τη φαρέτρα μας με επιχειρήματα για τα θέματα του μέλλοντος, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι στην κορυφή των τομέων για τους οποίους πρέπει να αρθρωθούν από τους νέους της Νέας Δημοκρατίας τολμηρές προτάσεις.
Η γεφύρωση των περιφερειακών ανισοτήτων απαιτεί διαρκή προσπάθεια. Είναι όμως πρωτεύον ζήτημα τόσο στους κόλπους της Ε.Ε. όσο και του κράτους μας. Η κάλυψη του χάσματος που χωρίζει τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες από τις υπόλοιπες είναι μονόδρομος. Μόνο τότε:
· Θα καταστεί πιο ανταγωνιστική η Εθνική μας Οικονομία, αλλά και η συνολική Οικονομία της Ε.Ε.,
· Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις δουλειάς,
· Θα διασφαλιστεί τελικά καλύτερη ζωή, για όλους τους Έλληνες

Η απουσία συγκεκριμένης περιφερειακής πολιτικής, η κακοδιαχείριση σε χρυσές εποχές με Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που είχαν ως σημαντικότερη στόχευση την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο, η απουσία στήριξης από το κράτος της επιχειρηματικότητας σε μικρό και μεσαίο επίπεδο, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και πλάνου για την ανάπτυξη του τουρισμού, ήταν μερικά από τα λάθη των περασμένων κυβερνήσεων, που κράτησαν την Ελλάδα ουραγό στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσα στην Ε.Ε., με συγκεκριμένες περιφέρειες να καταγράφονται στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε. ή σε αυτές με τη μεγαλύτερη ανεργία.

Τι έγινε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι γνωστό στους περισσότερους εδώ, μιας και οι περισσότεροι προερχόμαστε από την επαρχία. Έγιναν αρκετά βήματα. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
Το να αρνούνται όμως κάποιοι τα πάντα και να μηδενίζουν το έργο μιας κυβέρνησης, η οποία πίστεψε στην περιφέρεια και η περιφέρεια πίστεψε και πιστεύει ακόμη σε αυτήν και κυρίως στον πρωθυπουργό της χώρας τον Κώστα Καραμανλή, είναι ακόμη μια απόδειξη πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δύναμη άρνησης και διχασμού παρά δύναμη συναίνεσης. Είναι δύναμη συντήρησης και όχι δύναμη που μπορεί με τις προτάσεις της ή το έργο της όπως θέλει να πιστεύει όταν γίνει κυβέρνηση να πάει τη χώρα μπροστά. Είναι δύναμη ανευθυνότητας, απέναντι στη δύναμη ευθύνης που αποπνέει ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Φίλες και φίλοι,
Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ζητούμενο σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε πρώτα τις χώρες με βαριά βιομηχανία, οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων χώρες που δεν έχουν ποντάρει στην αποκέντρωση. Στα μεγάλα αστικά κέντρα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ανεργία. Η οικονομία της χώρας μας, παρότι επιδεικνύει μεγαλύτερες αντοχές από άλλες οικονομίες, δοκιμάζεται έντονα. Οι περίοδοι οικονομικών κρίσεων όμως παρουσιάζουν και ευκαιρίες.
Μια τέτοια ευκαιρία είναι η ενίσχυση της αποκέντρωσης.
Η κυβέρνηση, αντέδρασε γρήγορα και χρηματοδότησε το ΤΕΜΠΕ. Προτείνουμε, να διευκολύνονται οι δανειοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο, τονώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στοχευμένα στις περιοχές που πλήγονται και πριν την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, προτείνουμε γενναίες φοροαπαλλαγές σε εκείνους που διαλέγουν να δραστηριοποιηθούν στην περιφέρεια, ενώ πιστεύουμε πως πρέπει να επιδοτηθούν και οι εθελούσιες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες της περιφέρειας είτε με φοροαπαλλαγές είτε με ενισχυμένα επιδόματα ως αντάλλαγμα.
Επιπλέον, προτείνουμε να δίνονται ευνοϊκότερα δάνεια για ανέγερση πρώτων κατοικιών στην περιφέρεια.

Φίλες και φίλοι,
Οι νέες τεχνολογίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αποκέντρωση. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην περιφέρεια δίνει ένα ισχυρό όπλο σε επαγγελματίες, δημόσιους λειτουργούς, αλλά και φοιτητές, μαθητές και απλούς πολίτες.
Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι ζητούμενο που η κυβέρνηση Καραμανλή έθεσε εξ’ αρχής στην κορυφή της ατζέντας της. Και τα κατάφερε αρκετά καλά. Οι απομακρυσμένες περιοχές, τα νησιά και οι ορεινές περιοχές πρέπει να είναι τώρα οι στόχοι.
Η δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην περιφέρεια είναι σημαντική και τονίζεται από όλα τα Επιμελητήρια, Τεχνικά, Βιομηχανικά, Εμπορικά κτλ.
Αλλά και στον τουρισμό, την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον με τη δημιουργία παρατηρητηρίων και τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, των γνωστών GIS, οι νέες τεχνολογίες είναι ο καλύτερος βοηθός στην προσπάθεια για την ισότιμη ανάπτυξη των περιφερειών.

Φίλες και φίλοι,
Έγινε μια τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την κατάρτιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των επιμέρους Ειδικών Σχεδίων για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τον Παράκτιο και Ορεινό χώρο.
Ένα έργο απόλυτα επιβεβλημένο, για να ξέρει κάθε ενδιαφερόμενος πού και τι μπορεί να επενδύσει. Ένα έργο απαραίτητο για να υπάρξει γρήγορη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Περιφέρεια.
Οι παραλείψεις των παρελθόντων κυβερνήσεων και η μηδαμινή πρόβλεψη για το Χωροταξικό Σχέδιο, αφαίρεσε από τη χώρα τη δυνατότητα να προσεγγίσει ελληνικά και ξένα κεφάλαια λόγω της ομιχλώδους κατάστασης που επικρατούσε.
Όμως και στον τομέα των υποδομών, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει τεράστιο έργο. Η Εγνατία τελειώνει, ενώ και οι κάθετοι οδικοί άξονες και οι άξονες που ενώνουν επαρχιακές πόλεις μεταξύ τους ολοκληρώνονται. Πιστεύουμε πως ο οδικός άξονας που θα ενώνει τις Σέρρες με την Δράμα και την Καβάλα είναι έργο πνοής για την περιοχή, το οποίο αναμένουμε η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εντάξει ακόμη και τους επόμενους μήνες στο σχεδιασμό του.
Αλλά και το Κτηματολόγιο, δίνει νέα ώθηση στην οικονομία του real estate. Η χώρα κτηματογραφείται από άκρη σε άκρη και σύντομα θα έχουμε για όλη την επικράτεια ένα καθαρό τοπίο στα ιδιοκτησιακά. Είναι ανούσιο να αναφέρω τα λάθη, το χάσιμο χρόνου και χρημάτων, τις παρανομίες και τις παρατυπίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Όλοι τις γνωρίζουμε, ο κόσμος τους καταδίκασε και θα τους καταδικάσει ξανά διότι και σύγκριση δε γίνεται και επιπλέον κανείς δεν πιστεύει πως η αλλαγή ηγεσίας αποτελεί από μόνη της την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι,
Άφησα για το τέλος τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι, μαζί με τη ναυτιλία, οι βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, τα βαριά όπλα της ελληνικής οικονομίας.
Ο τουρισμός είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Μπορεί αυτό, στην περιοχή μας, να ακούγεται μακρινό.
Είναι γνωστό πως ο θερινός τουρισμός είναι η δύναμη της Ελλάδας και η περιοχή μας-πλην των περιοχών της Καβάλας και της Θάσου-στερείται θάλασσας.
Όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης τόσο του αγροτουρισμού όσο και του εναλλακτικού τουρισμού. Είναι λοιπόν αναγκαίο, οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε αυτά τα είδη τουρισμού, να δημιουργήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας.
Και ειδικά σε αυτό το θέμα, αλλά και σε γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, θέση μου είναι πως θα πρέπει οι νομοί να κινούνται ως ανταγωνιστικά δίπολα ή τρίπολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατά τη γνώμη μου το τρίπολο Δράμας-Καβάλας-Σερρών, που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα αν βέβαια υπάρξει η κατάλληλη προεργασία από τους φορείς.

Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, πραγματοποιείται η 3η προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο δρόμο για την Εθνική Συνδιάσκεψη. Μια πρωτοβουλία του Προέδρου μας του Γιώργου Παπανικολάου, την οποία την πίστεψε ο ίδιος, το Εκτελεστικό Γραφείο και όλοι εμείς που απαρτίζουμε την Κεντρική Επιτροπή.
Μια διαδικασία, η οποία μας οπλίζει με επιχειρήματα σε δύσκολες εκλογικές μάχες που έρχονται και που εκ των πραγμάτων θα είμαστε εμείς και η νεότερη γενιά από εμάς.
Με αυτή τη διαδικασία, φίλες και φίλοι, δεν καταστρώνουμε τις προτάσεις μας για τις επόμενες εκλογές.
Με αυτή τη διαδικασία, καταστρώνουμε τις προτάσεις της νέας γενιάς για τις επόμενες γενιές.
Με αυτή τη διαδικασία, η ΟΝΝΕΔ μπαίνει και πάλι στην πρωτοπορία, δείχνει γιατί είναι η μεγαλύτερη νεολαία στην Ελλάδα, δείχνει γιατί οι Νεοδημοκράτες πρέπει να είναι βέβαιοι και υπερήφανοι για το μέλλον της παράταξης.
Με αυτή τη διαδικασία όμως καλούμε πρώτα από όλα όλους εσάς να καταθέσετε τις προτάσεις σας, όσο ανατρεπτικές και αν είναι όσο πρωτοπόρες και αν είναι όσο περίεργες και να είναι.
Προτάσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν την Εθνική Συνδιάσκεψη σε ένα πανηγύρι διαλόγου και δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ.»

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H alitheia einai pos h perifereiaki anaptuksi apotelei meizon problima gia tis perissoteres europaikes xores. Kai to eniosa oses fores taksidepsa stin perifereia stin Agglia. Fainetai pos h baria biomixania mias xoras den einai arketi gia na gefurothei to xasma metaksi Proteuousas kai loipon perioxon, se kanena epipedo, oute kan to ergasiako. Einai endeiktiko oti o Tony Blair ousiastika kerdise tin triti fora tis ekloges, para tin koinoniki katakraugi gia tis epixeiriseis sti mesi anatoli, xari stis prospatheies pou katebale gia na sugklinei oikonomika o borras me to noto!
Oson afora stin anartisi sou, einai aksiepaino to gegonos oti de fobaste na aggiksete ena toso periploko zitima. Den pisteuo pos se tetoiou eidous themata uparxoun eukoles luseis. Auto, omos, orthos de tha eprepe na apotrepsei esas apo to na tis anazitisete kai emas apo to na sas stiriksoume!
Kali epituxia!
Katerina

doxale είπε...

Κατερινάκι, σε ευχαριστώ πολύ γιατί μάλλον είσαι και η μόνη που παρακολουθείς το blog μου πια!!!
Η αλήθεια είναι πως είναι δικό μου το φταίξιμο, αφού είχα καιρό να το ενημερώσω.
Η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι ένα τεράστιο θέμα και δε σου κρύβω πως πελάγωσα όταν μου είπαν πως θα είμαι ο βασικός εισηγητής.
Για αυτό το λόγο προσπάθησα μέσα από την εισήγηση μου να κάνω ξεκάθαρο πως η Περιφερειακή Ανάπτυξη τελικά είναι τα πάντα.
Δυστυχώς όμως, χάθηκαν, κυρίως επί ΠΑΣΟΚ, τεράστιες ευκαιρίες για την ανάδειξη της υπαίθρου, όταν τα Κοινοτικά Πλαίσια έβαζαν ως πρωταρχικό στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εμείς τότε, σαν χώρα, σωστά επενδύσαμε στις υποδομές, που λανθασμένα δεν είχαμε τελειώσει ακόμη. Χάσαμε όμως τρομερή ευκαιρία εξισορρόπησης του χάσματος μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Επιπλέον, οι πολίτικοί μας δεν έχουν όραμα, δεν έχουν στόχους και προγραμματισμό. Βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλώνονται στο να εξυπηρετούν την πελατεία τους και ουσιαστικά δεν ασχολούνται με την Ανάπτυξη των περιοχών τους με μακρυπρόθεσμο στόχο της τάξεως των 15-20 χρόνων.
Όσο θα συμβαίνει αυτό, η χώρα θα κινείται με τόσο αργά βήματα, που θα μας προλαβαίνουν πάντα οι εξελίξεις και εμείς θα είμαστε αναγκασμένοι πάντοτε να τις κυνηγάμε.

doxale είπε...

Έχει το ΣΚΑΙ μια εκπομπή για τους 10 σημαντικότερους Έλληνες.
Φυσικά, ο Καραμανλής βρίσκεται μέσα σε αυτούς!
Παρουσίασαν χθες σε μια ωριαία εκπομπή τη ζωή και το έργο του Καραμανλή. Άλλωστε, αυτά τα 2 ήταν κοινά...σε όλη του τη ζωή, εργαζόταν για αυτόν τον τόπο!
Μπορείς να μπεις στη σελίδα του ΣΚΑΙ και να δεις και περισσότερα, ενώ αν έχεις καμια μηχανή torrent, βρες και κατέβασε την εκπομπή για να καταλάβεις, όπως κατάλαβα κι εγω, πως τελικά τα περισσότερα σε αυτή τη χώρα ήταν έργα Καραμανλή!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΓΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΗΝ ΜΑΣΑΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ

Ανώνυμος είπε...

δλδ δεν θα ειχε ο ΣΚΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ
ΑΑΧΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΧΧΑΑΧ

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΟΤ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ

ΧΑΧΑΧΑΑΧ