Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Έγινε το πάθημα...μάθημα;

Σήμερα θα αχοληθώ με ένα τοπικό ζήτημα. Ένα ζήτημα όμως που είναι πολύ σημαντικό για τη Δράμα, ιδιαιτέρως αν επαληθευθούν οι πληροφορίες που μου έδωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και που έχουν άμεση σχέση με το ΤΕΙ ή μάλλον καλύτερα ΑΤΕΙ (Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα) Δράμας, το οποίο ως γνωστόν είναι παράρτημα του ΑΤΕΙ Καβάλας. Πρόκειται για τις προσπάθειες ανθρώπων του ΑΤΕΙ Καβάλας να μην επιτρέψουν την αυτονόμηση του ΑΤΕΙ Δράμας, η οποία για να γίνει χρειάζονται άλλα δύο τμήματα στη Δράμα, αυτά δηλαδή τα οποία ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας και σύντομα θα πάρουν ΦΕΚ και η ίδρυσή τους θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Να κάνω μια μικρή και σύντομη αναδρομή για τις προσωπικές μου θέσεις πάνω στο δίπολο Ανώτατη Εκπαίδευση και Δράμα, θέσεις οι οποίες εκφράζουν και την ΟΝΝΕΔ της Δράμας, τουλάχιστον τα στελέχη που συζητάμε τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.
Είχαμε εκφράσει από το 2005 την άποψη πως οι τοπικοί φορείς (βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι, κόμματα κ.τ.λ.) θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να έρθουν τουλάχιστον ακόμη δύο τμήματα ΑΤΕΙ στη Δράμα, ώστε να δημιουργηθεί αυτόνομο ΑΤΕΙ Δράμας. Προχωρήσαμε βέβαια και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως ως φιλελεύθεροι πολίτες, είμαστε αντίθετοι με την πολυδιάσπαση των πανεπιστημιακών σχολών. Για πολλούς λόγους. Δεν μπορεί για παράδειγμα, αντί να κατασκευάζεις μια φοιτητική εστία, να κατασκευάζεις πέντε αν μια σχολή την "σπάσεις" σε πέντε πόλεις. Ή πέντε βιβλιοθήκες. Να δημιουργείς πέντε κτίρια διοίκησης. Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να γίνονται λιγότερα από όσα θα έπρεπε να γίνονται, μόνο για να ευχαριστηθούν οι κατά τόπους βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και κομματάρχες. Με βάση βέβαια την άποψη αυτή, γίνεται ευκόλως κατανοητό πως τμήμα πανεπιστημίου στη Δράμα δε θα δημιουργηθεί ποτέ.
Οι πάντες τότε βγήκαν να κατηγορήσουν την ΟΝΝΕΔ της Δράμας.
Τα τοπικά στελέχη της ΝΔ, λέγοντας πως κάνουμε κακό στη διεκδίκηση τμήματος πανεπιστημιακής σχολής (λες και ο Υπουργός Παιδείας θα επικαλεστεί την αντίρρηση της ΟΝΝΕΔ Δράμας, παρότι θέλει να ιδρύσει πανεπιστημιακό τμήμα στη Δράμα).
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως λειτουργούμε ως "λαγοί" στη διαφαινόμενη απώλεια ενός στόχου που πάντως αυτοί ούτε τόλμησαν να το θίξουν επί μια εικοσαετία που κυβερνούσαν τη χώρα (λες και έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με το ΥΠ.ΕΘ. και μας έβαλε να διασπείρουμε φήμες).
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μας τιμάει το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν την ΟΝΝΕΔ Δράμας τόσο δικτυωμένη.

Η ΟΝΝΕΔ βέβαια δικαιώθηκε. Ιδρύθηκαν δύο νέα τμήματα ΑΤΕΙ στην πόλη μας. Και μάλιστα δύο πολύ ενδιαφέροντα τμήματα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως η εξέλιξη αυτή μας δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουμε αυτόνομο ΑΤΕΙ και τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και άλλα τμήματα με δεδομένο πως κανένα αυτόνομο ΑΤΕΙ δεν έχει μείνει μόνο με 4 τμήματα. Και αυτή η δικαίωση ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αφενός σε αυτούς που πρέπει να μάθουν να ιεραρχούν τις διεκδικήσεις και να τις κυνηγούν με όλες τους τις δυνάμεις χωρίς να μένουν σε ανόητες θεωρήσεις που έχουν να κάνουν μόνο με το πρεστίζ που στο μυαλό τους δίνει ένα τμήμα πανεπιστημιακής σχολής σε σχέση με ένα ΑΤΕΙ.
Αφετέρου σε αυτούς που έχουν συνηθίσει στην απραγία και την απαξίωσή τους από την κεντρική διοίκηση και που το μόνο που τους έχει μείνει είναι να επιρρίπτουν ευθύνες και να ανακαλύπτουν φαντάσματα.
Και τέλος σε όλους τους δραμινούς, για το πώς πρέπει να επιλέγουν με περισσότερη σύνεση και με λιγότερο συντηρητισμό αυτούς που θέλουν να εκπροσωπούν τα συλλογικά συμφέροντα του τόπου και όχι τα προσωπικά συμφέροντα συγκεκριμένων μόνο ανθρώπων.

Σήμερα, ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη κίνδυνο σαν νομός. Μετά από το φιάσκο της μη αναγνώρισής μας ως παραμεθόριας περιοχής (σε θέματα πάντως δημόσιας διοίκησης, όπως επιδόματα, μετατάξεις κ.τ.λ.), κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ευκαιρία αυτονόμησης του ΑΤΕΙ, αν οι τοπικοί φορείς εφησυχάσουν και πάλι και δώσουμε στους νότιους γείτονές μας αυτή τη φορά το δικαίωμα να διαφυλλάξουν τα συμφέροντά τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στείλαμε το χθεσινό δελτίο τύπου. Ζητάμε από όλους επαγρύπνηση. Να ξεκινήσει άμεσα με τη δημοσίευση του ΦΕΚ η διαδικασία αυτονόμησης. Να γίνει διάλογος για το πώς θα αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές. Να δημιουργήσουμε τις υποδομές για να στεγαστούν όλα τα τμήματα σε ενιαίο χώρο με τη δημιουργία campus που θα έχει αίθουσες, εργαστήρια, αλλά ίσως και φοιτητική εστία και λέσχη.
Το καθήκον μας το κάναμε...ας ελπίσουμε να το κάνουν και οι αρμόδιοι.
Και κάτι ακόμη...
Για αυτούς που αναρωτιούνται για την τελευταία παράγραφο του δελτίου τύπου...ένα θα πω: Το να κλείνει για τρεις ημέρες ο εκάστοτε νομάρχης ή δήμαρχος τη νομαρχία ή το δήμο, μαζί και τις υπηρεσίες που στεγάζονται στα κτίρια, σα να είναι το μαγαζί τους, δεν πιστεύω πως γίνεται ούτε στην Ουγκάντα...Ή για να το πω αλλιώς, αν ήταν μαγαζί τους, θα το έκλειναν και θα πλήρωναν και τους εργαζόμενούς τους;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω στο ότι η πολυδιάσπαση των σχολών δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό δυστυχώς συνεχίζει να γίνεται στη χώρα μας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ματαιοπονούμε με αυτήν την ιστορία Αλέξη. Πάσχουμε από μετριότητα και έλλειψη οράματος στην πόλη μας, εδώ και χρόνια και ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει από αυτήν.
***Β.Καλογήρου***

doxale είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Βασίλη!Και ο πληθυντικός (πάσχουμε) όσο περνάνε τα χρόνια θα μας βαραίνει ακόμη περισσότερο.
Θεωρώ βέβαια πως το όραμα του Πανεπιστημίου είναι απλώς η δικαιολογία για την απουσία χειροπιαστών και εφικτών οραμάτων για την επόμενη εικοσαετία.