Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Συγνώμη σε όλη τη νεολαία

Αναπαράγω μέσω του ιστολογίου μου το δελτίο τύπου της ΟΝΝΕΔ Δράμας, σχετικά με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Εννοείτε πως με εκφράζουν 100%, αφού άλλωστε φέρει και το όνομά μου ως υπογράφοντα του δελτίου:

Η ΝΕ ΟΝΝΕΔ Δράμας επέλεξε να μην τοποθετηθεί εν θερμώ για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως αρμόζει σε μια υπεύθυνη πολιτική νεολαία, σε αντίθεση με άλλους που επιλέγουν να παίζουν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων πάνω στο άψυχο σώμα του 15χρονου Αλέξη.

Νιώθουμε την ανάγκη, ως νέοι, ως ενεργοί πολίτες, αλλά κυρίως ως άνθρωποι, να συλλυπηθούμε την οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επιπλέον, νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από ολόκληρη τη νεολαία, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους μαθητές.

Συγνώμη, που ως η πολιτική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, ενός κομματικού οργανισμού που προσέφερε στον τόπο και τη Δημοκρατία, δεν καταφέραμε να πιέσουμε, ώστε να δημιουργηθεί στο βαθμό που θέλουμε μια αστυνομία όσο δημοκρατική πρέπει να είναι, με απομονωμένα τα στοιχεία εκείνα-ακραία ή μη-που πλήττουν την εικόνα της, η οποία να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία όλων των πολιτών.

Συγνώμη, που, ως η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία, δεν καταφέραμε να παρασύρουμε τις νέες και τους νέους της χώρας σε πολιτικούς αγώνες για περισσότερη αξιοκρατία, για καλύτερη Παιδεία, για ποιοτικότερη Δημοκρατία, αλλά και σεβασμό στην υπόσταση του συνανθρώπου μας, χωρίς βία, χωρίς ακρότητες και φανατισμούς.

Συγνώμη, που δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε στην απολυταρχία των ΜΜΕ, τα οποία σε τεράστιο βαθμό ευθύνονται για τη χαλαρότητα και τον ωχαδερφισμό, στα οποία έχει περιπέσει η νεολαία, αλλά και τον στοχευμένο και υποκινούμενο ξεσηκωμό μειοψηφιών εναντίον όσων πολιτικών δε βολεύουν τα αφεντικά τους.

Συγνώμη, που αφήσαμε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκείς ή και επικίνδυνους πολιτικούς να μας εκπροσωπούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Συνένοχοι δεν είμαστε μόνο όσοι βοηθήσαμε με πράξεις και επιλογές μας την κατάσταση να φτάσει εδώ που έφτασε. Συνένοχοι είμαστε και όσοι δεν κάναμε κάτι για να αποτρέψουμε όλα τα παραπάνω, τα οποία οδήγησαν σε απαξίωση της πολιτικής ζωής, οικονομική και ιδεολογική κρίση, εξάπλωση της διαφθοράς και σκάνδαλα, όπως αυτά του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Κτηματολογίου, αλλά και του Βατοπεδίου. Και κορυφώθηκαν βέβαια με την άδικη και ψυχρή δολοφονία ενός 15χρονου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι αδερφός μας, φίλος μας ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι.

Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να ενεργοποιηθούν. Να παλέψουν για τις ιδέες και τα ιδανικά τους μέσα από πολιτικές δομές. Να μη διαλέξουν το δρόμο της βίας και της άρνησης, το δρόμο δηλαδή που τα ΜΜΕ, οι ανεπαρκείς πολιτικοί από όλους τους χώρους και η χαλαρότητα των καιρών χάραξαν γιατί τους εξυπηρετεί. Να βρούνε τρόπους και χώρους να εκφράζονται, να κοινωνικοποιούνται και να αγαπούν, όχι να μισούν και να καταστρέφουν τις περιουσίες συνανθρώπων τους που και αυτοί δίνουν το δύσκολο αγώνα της επιβίωσης σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Ας μη ληφθεί το απολογητικό μας ύφος ως αδυναμία. Η ΝΕ ΟΝΝΕΔ Δράμας όμως έχει αποδείξει πολλές φορές πως, χωρίς δεσμεύσεις, υπεύθυνα-σε αντίθεση με άλλες πολιτικές νεολαίες που τελευταία εμφανίστηκαν ή επανεμφανίστηκαν στο νομό μας-εκφράζει τις θέσεις της μακριά από γραμμές και χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος, όταν πρόκειται για τις θέσεις που πιστεύουμε.

Ευχόμαστε και στις άλλες πολιτικές νεολαίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Και όχι-για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς σκοπούς-να ακολουθούν επικίνδυνα μονοπάτια, προσδίδοντας στην αποτρόπαια πράξη του δολοφόνου ειδικού φρουρού ιδεολογική βάση, μιλώντας για ακροδεξιό στοιχείο της αστυνομίας, όταν πρόκειται μόνο για στοιχεία ανοησίας, ανεπάρκειας, αναξιότητας και ψυχασθένειας.

1 σχόλιο:

javito είπε...

omologw oti me ekseplikse 8etika to deltio typoy tis onned.etsi oneireyomai th neolaia.na diekdikei,na oneireutai,na mh fovatai na sygroystei,na anagnwrizei ta la8h ths-na kanei aytokritikh....
tetoia neolaia as mhn "wrimasei" pote...
as afhsoyme tis syggnwmes loipon k as toys kanoyme na mas niwsoyn.oi akrothtes twn teleutaiwn hmerwn den ekfrazoyn th neolaia toy topoy.polla apo ayta ta paidia eftasan s'ayto to shmeio epeidh den exoyn allo meso pieshs k genikotera ekfrashs.ayto to keno prepei na to kalypsete eseis.k kata ti gnwmi moy,oso apomakryneste apo mikropolitikes logikes,toso pio polloi 8a erxontai sto pleyro sas,toso pio dynatoi 8a gineste.exoyme anagkh-pio poly apo pote-freskies,mh filtrarismenes idees!OLOI!mikroi k megaloi!