Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Πανδραμινός Διάλογος Νέων

Τα γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο μήνα σε ολόκληρη τη χώρα και που μπορεί να έχουν συνέχεια και με το νέο έτος, μου δημιούργησαν την ανάγκη, μέσω της πολιτικής νεολαίας, την οποία ηγούμαι, της ΟΝΝΕΔ Δράμας, να κάνω ένα κάλεσμα σε όλους τους νεολαιίστικους φορείς του τόπου μας για διάλογο μεταξύ όλων. Παραθέτω το Δελτίο Τύπου που εστάλη στις 28 Δεκεμβρίου σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ:

Η ΝΕ ΟΝΝΕΔ Δράμας, στην προσπάθεια που γίνεται από ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών, ιδιαιτέρως των νέων, να αντιληφθούν τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις πολιτικές νεολαίες, τα 15μελή συμβούλια των μαθητών των Λυκείων και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων του νομού Δράμας, καθώς και όλους τους μαθητές, φοιτητές, νέους και νέες του τόπου μας, σε μια άνευ όρων και προϋποθέσεων συζήτηση.
Πιστεύοντας στο διάλογο, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η νεολαία της Δράμας, η ΟΝΝΕΔ Δράμας θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να αναδείξει κοινά προβλήματα των νέων, τα οποία ξεπερνούν τις κομματικές γραμμές και-γιατί όχι-να αποτελέσει αρχή στο να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί, με κοινό πλαίσιο και κοινά αιτήματα, ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας, το νομό μας και τις ζωές μας. Σίγουρα, στην οπτική των πραγμάτων διαφέρουμε. Αυτά που μας χωρίζουν όμως είναι ασυγκρίτως λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν.
Προτείνουμε:
Τη διεξαγωγή μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης των ηγεσιών των πολιτικών νεολαιών (ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΚΝΕ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΟΣ) με τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων του Νομού και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων του Νομού στις 5 Ιανουαρίου και ώρα 17.00 στη Νομαρχία ή το Δήμο Δράμας ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο επιλεχθεί.
Να μην υπάρχει σε αυτή την πρώτη συνάντηση συντονιστής ή πολιτικός από οποιοδήποτε χώρο.
Να τεθούν από όλες τις πλευρές θεματικές ενότητες προς συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης προπαρασκευαστικής συνάντησης.
Να είναι ανοιχτή η συμμετοχή οποιοδήποτε άλλου φορέα νέων επιθυμεί να συμμετάσχει.
Να μην εκφραστούν από καμιά πλευρά όροι ή προϋποθέσεις για να έλθει στο διάλογο.
Σκοπός της ΟΝΝΕΔ Δράμας δεν είναι η πολιτική εκμετάλλευση αυτών των συναντήσεων, σε περίπτωση που τελικά και οι υπόλοιπες πλευρές συναινέσουν στη διεξαγωγή τους. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να επανέλθουμε με νέο Δελτίο Τύπου, ούτε να κατηγορήσουμε τις υπόλοιπες πλευρές, αν τελικά δεν εμφανισθούν στο διάλογο. Στην απευκταία αυτή περίπτωση, ζητάμε από το Νομάρχη και τους Δημάρχους να αναλάβουν αυτοί πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στόχος και πρόταση της ΟΝΝΕΔ Δράμας θα είναι να οδηγηθούμε σε σύντομο χρόνο στη διεξαγωγή Πανδραμινού Διαλόγου Νέων, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι νέοι και οι νέες του τόπου μας και από όπου θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αρθρώσουμε κοινό λόγο για τα θέματα που μας προβληματίζουν, αλλά και για την πόλη, το νομό, τη χώρα και τον κόσμο που οραματιζόμαστε. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προσέλθουμε στο διάλογο. Ας αποδείξουν και οι υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες πως είναι το ίδιο αποφασισμένες. Ας αποδείξουμε σε όλους πως τα προβλήματά μας τα λύνουμε με συζήτηση και προτάσεις και όχι με πέτρες και μολότωφ. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Καλούμε τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και όλους τους νέους και τις νέες να στηρίξουν και να δημοσιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την προσπάθεια.

Να ξεκαθαρίσω κάτι...Ανέλαβα, σαν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δράμας, την πρωτοβουλία αυτή διότι κανένας άλλος, από όλους αυτούς τους εκλεγμένους που νοιάζονται για τη νεολαία αυτού του τόπου και που έπρεπε να το κάνουν, δεν το έκαναν. Είναι άλλωστε και συνέχεια της ανοικτής επιστολής του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιώργου Παπανικολάου προς τις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες σε επίπεδο ηγεσιών, κάνοντας και ένα επιπλεόν βήμα, καλώντας και τους μαθητές μέσω των 15μελών τους αρχικά, αλλά και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων του νομού Δράμας, τα οποία-ιδιαίτερα του Δήμου Δράμας-είναι ενεργά, αλλά θεωρώ πως έπρεπε να δείξουν γρηγορότερα ανακλαστικά στο θέμα.
Δεν έχω, δεν έχουμε σαν ΟΝΝΕΔ Δράμας, σκοπό να καπελώσουμε τίποτε. Δεν αποζητούμε στελεχιακά οφέλη μέσα από αυτή την κίνηση. Όμως, ένιωθα την ανάγκη να γίνει αυτό το κάλεσμα. Περιμένω τις αντιδράσεις των υπολοίπων πολιτικών νεολαιών, των 15μελών και των ΤΟΣΥΝ, αλλά και οποιουδήποτε νέου θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο. Προσωπικά, πιστεύω πως κατάληξη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανοιχτού forum της νεολαίας της Δράμας, το οποίο θα λειτουργεί συνέχεια-και όχι μόνο επ' αφορμή τραγικών γεγονότων ή εορτών και πάρτυ.
Ένα μόνο παράδειγμα...Μπροστά μας ανοίγεται η προοπτική διαλόγου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης. Νιώσατε ποτέ, σαν φοιτητές ή σαν μαθητές, να σας ρωτάνε για τις αλλαγές που θα γίνουν σε θέματα που σας αφορούν;
Τώρα, μας δίνετε η ευκαιρία, με συγκεκριμένες θέσεις-προϊόν διαλόγου-και όχι με πέτρες και μολότωφ, να εκφραστούμε. Αυτό θεωρώ, αυτό θεωρούμε στην ΟΝΝΕΔ, πως θα εξυπηρετήσει ένας τόσο ευρύς και ανοιχτός διάλογος, δίχως όρους και προϋποθέσεις και σίγουρα δίχως την άνωθεν εποπτεία πολιτικών που σίγουρα θα θελήσουν να μιλήσουν μπροστά σε ένα τέτοια ακροατήριο, αλλά-για άλλη μια φόρά-όχι να ακούσουν!
Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν...κάνουμε την πρόταση και περιμένουμε τις υπόλοιπες πλευρές να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες, με τις οποίες τους γέμισαν αυτοί που-προφανώς-τους εξέλεξαν εκεί που βρίσκονται.
Εμείς θα είμαστε εκεί στις 5 Ιανουαρίου.
Και θα παλέψουμε, ώστε ο Πανδραμινός Διάλογος Νέων να γίνει πραγματικότητα...
Θα περιμένουμε...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H idea sas den akougetai mono kali alla kai ofelimh! Elpizo pos htan kai apodotikh! Xreiazontai pragmatika tetoies protoboulies! Elpizo pos ola pigan kala kai oi neoi tis Dramas adraksan autin tin eukairia. Tha mas enimeroseis fantazomai otan tha exeis to xrono.
Katerina

doxale είπε...

Δυστυχώς, κάποιοι μάλλον ήρθαν για να φύγουν. Από το πρώτο λεπτό κατηγόρησαν την ΟΝΝΕΔ που πήρε την πρωτοβουλία,λες και θα γινότανε ποτέ,αν δεν την έπαιρνε.
Έπειτα, προεξόφλησαν ότι δεν μπορεί η νεολαία ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει με την κυβερνητική νεολαία, αποδεικνύοντας ότι ήρθαν για να μην κατηγορηθούν για την απουσία τους.
Έφτασαν τέλος στο σημείο να ζητήσουν από την ΟΝΝΕΔ να μην τοποθετηθεί και να μην εκφράσει συγκεκριμένες προτάσεις αν πρώτα δεν εκφράσουν οι μαθητές των Λυκείων.
Ύστερα, αποχώρησαν και δεσμεύτηκαν να προσέλθουν ξανά στο διάλογο, μόνο αν προσέλθουν και όλα τα 15μελή των Λυκείων.
Αυτή είναι όμως η νεολαία του ΠΑΣΟΚ.Δυστυχώς, όπως και ο αρχηγός του κόμματος που υπηρετούν, αποφεύγουν πια να παίρνουν θέση για το ό,τιδήποτε μήπως και δε γίνει αρεστό στους πολλούς.
Πρέπει όμως κάποιος να τους πει πως η υιοθέτηση του λαϊκισμού ως πρακτική είναι απείρως χειρότερη μέθοδος ακόμη και από την ανυπαρξία προτάσεων και θέσεων.

Ανώνυμος είπε...

Hrthan diladi, an katalaba kala, gia na sigoureutoun oti kanenas allos de tha kanei tipote, kamia protoboulia, kanenos, de tha proxorisei, oso oi idioi perimenoun na doun pos tha poreutoun oi mathites, oi goneis tous, oi daskaloi tous, ta aderfia tous, ta ksaderfia tous, ta skulia tous, ta gatia tous, kai paei legontas, gia na apofasisoun epeita kai oi idioi poia stasi tha kratisoun... autin tis pleiopsifias... Gi'auto pame kata diaolou... Ean de mporei h neolaia enos kommatos na epireasei, h' esto na prospathisei na epireasei, thetika tin koini gnomi para mono perimenei na dei pou fusa o anemos, ti na perimenoume apo to komma?? Meta sou leei ksesikothikan oi neoi...

Eseis sunexiste tin prospatheia sas, akomi kai monoi sas. Min apelpizeste kai min ta paratate, auto akribos theloun, s'auto akribos stoxeuoun. Mi tous to dosete.

filia
K

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια, συνεχίστε!
Πάντα κάθε καινούργιο έχει αντιδράσεις και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν από ορισμένους καμματικές σκοπιμότητες. Για να γίνει κάτι καλό χρειάζονται πρωτοβουλίες και παραγωγή πολιτικής..!

Καλή συνέχεια στις πρωτοβουλίες σας και καλή δύναμη!


Στάθης